Οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς τη διαδικασία της βάσης. Τώρα, ερευνητές στη Γαλλία και τη Σουηδία λένε ότι έχουν ανακαλύψει τον μηχανισμό σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell.
Η ομάδα της έρευνας, με επικεφαλής τον Giles Mithieux το Κέντρο Εθνικής Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία (Center National de la Recherche Scientifique – CNRS), εξηγεί πόσες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες ζυμώνονται όπως λάχανο, φασόλια και τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δεν μπορεί να αφομοιωθεί απευθείας από το έντερο.
Αντιθέτως, τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν αυτές τις ίνες σε λιπαρά οξέα με βραχεία αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων βουτυρικού και προπιονικού. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο. Το έντερο συνθέτει τη γλυκόζη και την απελευθέρωση στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ των γευμάτων.
Τι να φας?
Οι ερευνητές εξήγησαν πώς η γλυκόζη έχει ορισμένα στοιχεία που ανιχνεύονται από τα νεύρα που βρίσκονται στη φλέβα και συλλέγει αίμα από τα έντερα – γνωστά με το όνομα της φλεβικής θύρας του συστήματος. Στη συνέχεια στέλνεται ένα νευρικό σήμα στον εγκέφαλο.
Μετά από αυτό, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί μια σειρά μηχανισμών προστασίας έναντι του διαβήτη και της παχυσαρκίας ως απάντηση σε αυτό το σήμα. Η προστασία περιλαμβάνει αυξημένο κορεσμό, αύξηση της ενέργειας που εκδίδεται σε περιόδους ανάπαυσης και παραγωγή χαμηλή γλυκόζη στο ήπαρ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους αρουραίους και τα ποντίκια που είχαν δίαιτα συμπληρωμένη με ίνες FERMET με προπιονικό και βουτυρικό, αλλά και μια ομάδα τρωκτικών με διατροφικό έλεγχο για τον έλεγχο της σχέσης μεταξύ της παραγωγής γλυκόζης του εντέρου και της ζυμώσιμης ίνας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που είχαν μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες – αλλά ήταν επίσης πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη – έχουν παχυνθεί σημαντικά τον Μάιο τουλάχιστον σε σύγκριση με τα ποντίκια που έχουν ταΐσει με δίαιτες χωρίς συμπλήρωμα ινών.
Ίσως περισσότερο, λόγω της ευαισθησίας που αυξάνεται στην ινσουλίνη, τα ποντίκια που είχαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προστατεύονταν από τον διαβήτη. Χρησιμοποιώντας ποντίκια των οποίων τα έντερα έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να μην παράγουν γλυκόζη, ο cerectătorii έχει επαναλάβει το πείραμα. Από αυτό το δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια έχουν αυξηθεί σε βάρος και έχουν αναπτύξει διαβήτη.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα παραγωγής γλυκόζης στα έντερα ως αποτέλεσμα του proprionatului και του βουτυρικού και το βακτήριο του εντέρου είναι αυτή που καθιστά τις ίνες ζυμώσιμες για προστασία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών Νοεμβρίου ή προγραμμάτων πρόληψης για διαβήτη και παχυσαρκία.
Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ξεκινά στην παιδική ηλικία
Η εκπαίδευση για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής υγιούς, σηματοδοτεί τους γιατρούς. Οι στατιστικές δείχνουν αύξηση 2,3% σε ετήσια βάση, το επίπεδο παγκοσμίως, ο αριθμός των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.
Επίσης, τον Μάιο πολλά παιδιά διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 στη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας δίαιτας ανθυγιεινής, όπως γλυκά συμπυκνωμένα, περίσσεια λίπους, ζυμαρικά, ζυμαρικά τύπου fast food. Το άγχος ενός πολυάσχολου σχολικού προγράμματος στο οποίο υποβάλλονται τα παιδιά μπορεί να προκαλέσει, λένε οι περισσότεροι ειδικοί.
“Οι στατιστικές από το επίπεδο συνολικά δείχνουν αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά 2,3% ετησίως. Ως οικογενειακοί γιατροί έχουν την υποχρέωση να εκπαιδεύουν τους ασθενείς για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και ότι η εκπαίδευση ξεκινά στην παιδική ηλικία .
Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι και ο έλεγχος για τη διάγνωση του πρώιμου διαβήτη και για να είναι σε θέση να παρέμβει εγκαίρως, για την πρόληψη της εμφάνισης επιπλοκών, οι οποίες είναι απολύτως συντριπτικές », δήλωσε η Daciana Thomas, συντονίστρια της ομάδας εργασίας του διαβήτη στο η Εταιρεία National of Medicine Family (SNMF), που αναφέρεται από τον Agerpres. Οι γιατροί προσφέρουν συμβουλές για την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής υγιεινής έναρξης της περιόδου προγεννητικής του παιδιού και στη συνέχεια από την υπερβολική ζωή, για αυτό το ύφος της υγιούς ζωής πρέπει να είναι ένας τρόπος για να ζήσει , λέει η Σάντρα Αλεξίου, Πρόεδρος SNMF.
Ταυτόχρονα, περισσότερα από 3.000 παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, αν και δεν πληρούνται ή έξι χρόνια, η προϋπόθεση ότι μπορεί να προληφθεί. “Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που είναι η εμφάνιση αντισωμάτων κατά του ίδιου του παγκρέατος που καταστρέφουν το πάγκρεας και καθορίζουν τις ανάγκες θεραπείας με ινσουλίνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής”, εξηγεί ο γιατρός Mihaela Vlaiculescu. Οι ειδικοί λένε ότι, τα τελευταία 25 χρόνια, ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά έχει αυξηθεί κατά 400%.
“Πιστεύουμε ότι ο διαβήτης είναι μια παθολογία σοβαρή και με συχνότητα αύξησης ανησυχητικά
Η κατανάλωση λανθασμένων ημερών, ο καπνιστής, ο καθιστικός τρόπος ζωής μας είναι παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν από τον κίνδυνο, με τη μείωση των οποίων μπορούμε μαζί να αποτρέψουμε αυτήν τη σοβαρή επιδημία του αιώνα XXI.
Η ασθένεια είναι από μόνη της σοβαρή, αλλά τον Μάιο κυρίως λόγω επιπλοκών της και από τον προσδιορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακού », είπε η Δρ Rodica Tanasescu, πρόεδρος της Εταιρίας Εθνικής Ιατρικής Οικογένειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Διεθνούς Διαβήτη στον κόσμο, κάθε έξι δευτερόλεπτα, ένα άτομο πεθαίνει στην αιτία του διαβήτη και οι μισοί ενήλικες ασθενείς ζουν χωρίς διάγνωση, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν αυτήν την ασθένεια.
Επίσης, τον Μάιο πολλά παιδιά και έφηβοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χωρίς οι γονείς να τα παραδώσουν, και η κατανάλωση ανθυγιεινών μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του IDF, σχεδόν το 70% των ασθενειών από τον διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 11,6% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, δηλαδή 100.000 έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο για επιπλοκές που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια.